home -> blogs -> geschiedenis-van-het-huwelijk

Geschiedenis van het huwelijk

Sasha Persulessy, 12-10-2020


Lovepreps organiseert intieme en kleinschalige huwelijken want hoe mooi vinden wij het dat mensen de liefde willen vieren met elkaar en met hun naasten erbij. Daar wilt Lovepreps zeker onderdeel van zijn. Het huwelijk, één en al romantiek! Tenminste dat is de eerste gedachte die door ons heen gaat. Maar vroeger was dat niet zo. Het huwelijk kent een hele lange geschiedenis, maar wat weten wij daar eigenlijk van? Hoe en waarom trouwden mensen in die tijd zo en hoe heeft het huwelijk zich ontwikkeld in de loop der jaren? In deze blog lees je alles over de geschiedenis van het huwelijk en welke tradities van het huwelijk we nu nog gebruiken.

Het ontstaan van het huwelijk
Vroeger trouwde men niet om de romantiek en de liefde, het huwelijk was meer een verplichting dan een eigengemaakte keuze. Waar het vroeger meestal om draaide waren de economische belangen. De bruid mocht zelf niet bepalen met wie ze trouwde, nee… dat werd bepaald door haar ouders. 

In de Middeleeuwen werden de eerste huwelijken voltrokken. De originele reden hiervan was het samenleven met één partner. Ook werd er getrouwd om bezit zoals grond en erfenissen binnen de familie te houden. Niet echt romantisch dus! 

Het kiezen van een partner
In de tijd van de Middeleeuwen werd er met iemand getrouwd die dezelfde klasse had, of uit hetzelfde dorp kwam. Tegenwoordig is dat niet meer zo. We trouwen met degene waar we van houden. Of dat nou een boerenknecht of een advocaat is, dat maakt niet meer uit. Het huwelijk werd in de 17e eeuw nog wel geregeld door de betrokken families, maar er werd ook steeds meer rekening gehouden met de interesses en achtergronden van de bruid en bruidegom. Een groot verschil ten opzichte van de Middeleeuwen was dat zowel de bruid als bruidegom mochten aangeven of ze de gekozen partner geschikt vonden. Er kwam zo steeds meer gelijkheid tussen man en vrouw.

Invloed van de kerk op het huwelijk
In de Middeleeuwen speelde de kerk een grote rol rondom de sluiting van het huwelijk. De kerk had drie belangrijke zaken die nagekomen moesten worden, voordat een huwelijk officieel geldig verklaard werd:
 •    Het gevaar van incest moest worden tegengegaan
 •    De seksualiteit moest beteugeld worden
 •    Je mocht niet meer dan één (seks)partner hebben 

Dat het bruidspaar geen seks mocht hebben voor het huwelijk was niet het enige, ook tijdens het huwelijk kwam de kerk met steeds meer regels om de seksualiteit zowel binnen als buiten de deur te beperken. Voor het bruidspaar was het niet mogelijk om op eigen initiatief te scheiden. 

Het huwelijk van nu
Het huwelijk staat nu nog steeds voor monogamie en de eeuwige verbintenis, maar het totaalplaatje is gelukkig wel verbeterd. Nu mogen we (meestal) ons eigen partner uitzoeken en bevat het huwelijk veel meer romantiek. De liefde voor elkaar moet gevierd worden!

De tradities
Veel tradities hebben wij overgenomen van vroeger, maar weten we eigenlijk wel waar al die tradities voor staan? Waarom trouwt men nog vaak in het wit, wat is de betekenis van het bruidsboeket en waar staan trouwringen eigenlijk voor? Hieronder vind je het allemaal. 

Het bruidsboeket
De bruid krijgt van de bruidegom een prachtig bruidsboeket die meestal bestaat uit verschillende bloemen. Vroeger werd het bruidsboeket aan de trouwjurk vastgemaakt of aan het haar van de bruid bevestigd. Vaak kiest men voor witte bloemen in het bruidsboeket, de witte bloemen staan als symbool voor de maagdelijkheid. In de Middeleeuwen bevatte het bruidsboeket de kruiden knoflook en dille als een soort bescherming tegen de pest. 

Pas als de familie van de bruid de zoektocht hadden opgegeven, keerde de man met zijn kersverse bruid terug naar zijn eigen dorp. Deze oude gewoonte stampt uit de tijd van Atilla en zijn Hunnen.

De trouwjurk
Heb je er wel eens over na gedacht waarom de meeste aanstaande bruiden in het wit trouwen? Het lijkt een traditie van eeuwen. Trouwen in het wit kwam feitelijk niet veel voor. In de middeleeuwen waren de trouwjurken prachtig versierd en in allerlei kleuren geverfd. Hoe meer kleuren de bruidsjurk had, hoe rijker je was. In de 17e eeuw kwam de ‘zwarte bruidsjurk’ in de mode en pas tegen het einde van de achttiende eeuw zag je de witte bruidsjurk verschijnen, maar dan alleen in de welgestelde families zoals Koninklijke families. Op het platteland was het zelfs zo dat de bruid in traditionele klederdracht voor het altaar verscheen tot ongeveer 1920. 

Tegenwoordig staat het wit nog steeds voor maagdelijk, puurheid en onschuld, maar nu draagt het grootste gedeelte van de bruiden een champagne kleurige of andere wit tint bruidsjurk.

Het dragen van een sluier
De bruid was kwetsbaar voor betovering en boze geesten, vandaar dat het gezicht bedekt werd met een sluier. De Romeinen gebruikten vlamgekleurde sluiers om de geesten daadwerkelijk af te schrikken. 
Vroeger werd de partner voor de bruid of bruidegom uitgekozen. Om te vermijden dat de bruidegom nee zou zeggen als hij zou zien dat zijn bruid een “lelijk eendje” was, droeg ze een sluier en kon hij haar pas zien nadat ze elkaar het ja-woord hadden gegeven. 
De sluier was in de Victoriaanse tijd een statussymbool. Het gewicht, de lengte en de kwaliteit van de sluier waren een teken van de status van de bruid. Koninklijke bruiden hadden de langste sluiers en de langste slepen.

Blikjes achter de trouwauto van het bruidspaar
Vroeger werd er aan de koets van het bruidspaar rammelende blikken vastgemaakt om de boze geesten weg te jagen. Nu maken vrienden van de bruidegom meestal de blikjes, bloemen en schoenen aan de bumper of trekhaak vast van de auto van het bruidspaar.

Bron: Trouwen in Nederland.

Toch leuk om dit stukje geschiedenis te kennen! Als jullie besloten hebben om in het huwelijksbootje te stappen, staat Lovepreps voor je klaar. Alle wensen worden in kaart gebracht en dan gaan we er lekker mee aan de slag! Wat je budget ook is, Lovepreps ziet geen beperkingen maar mogelijkheden. Neem contact met Lovepreps op voor een vrijblijvend gesprek. 

Neem contact op

Reacties