home -> blogs -> billecart-salmon

Een goede champagne hoort erbij

Sasha Persulessy, 06-10-2020


Lovepreps wilde een goede keuze maken voor een champagne dat inbegrepen zit bij alle arrangementen. Na een aantal champagne te hebben geproefd en advies weten te generen bij een ervaren sommelier, is de keuze gevallen op Billecart Salmon Brut réserve. Ben je nog niet bekend met deze prachtige champagne? In deze blog is het mooie verhaal te lezen van Billecart Salmon.

Billecart-Salmon is in 1818 gesticht door Nicolas-François Billecart en zijn jonge echtgenote Elisabeth Salmon. Het in Mareuil-sur-Aÿ gevestigde huis wordt nu geleid door de zevende generatie, de broers François (directeur-général) en Antoine Roland-Billecart (directeur export).

Tot 1987 was het nog een volledig onafhankelijk familiehuis. Sindsdien zit er 45 procent vreemd kapitaal in onder de naam Billecart Expansion. In de zomer van 2004 is Billecart Expansion in bezit gekomen van de Compagnie Financière Frey van Jean- Jacques Frey. Op dat moment heeft Frey tevens 40 hectaren wijngaard ingebracht. Tot dan voorzagen deze 40 hectaren Ayala van fruit - het champagnehuis Ayala verkoopt Frey in januari 2005 aan de Société Jacques Bollinger. (De Compagnie Financière Frey is ook nog eigenaar van chateau La Lagune in Bordeaux en van Paul Jaboulet Aîné in de Rhone.) Billecart-Salmon is vanaf 1996 hard gegroeid. Men produceert nu 2,2 miljoen flessen champagne op jaarbasis - de verkopen beperkt men heel bewust tot 1,8 miljoen flessen, want men wil de voorraad vergroten om zo de kwaliteit te handhaven en zelfs te verbeteren. Men wil pertinent een voorraad van driemaal de jaaromzet in de kelders hebben. Het fruit voor de productie van die 2,2 miljoen flessen is afkomstig van de 10 hectaren die Billecart-Salmon zelf bezit, van de ruim 30 hectaren die Billecart-Salmon als pachter exploiteert en van ongeveer 110 hectaren van livreurs au kilo, met wie men contracten heeft. Daarenboven heeft men nu dus ook de beschikking over de 90 hectaren - waarvan 40 in grands crus - die de Groep Frey in totaal heeft. Billecart-Salmon betaalt daarvoor de actuele marktprijs - Jean-Jacques Frey geeft geen cadeautjes.

Billecart-Salmon heeft onder kenners een uitstekende naam. We mogen het huis tot de top-tien van de champagne rekenen. Billecart-Salmon was in het begin van de jaren vijftig de eerste die een volledig geklimatiseerde cuverie had. Men pikte het idee op via een bierbrouwend familielid uit Noord-Frankrijk. Inmiddels heeft men een paar jaar geleden een nieuwe cuverie laten bouwen. De temperatuurregeling vindt nu plaats met behulp van water in de dubbele wanden van de tanks. De vini- ficatie vindt op 14 a 15 °C plaats - die van pinot meunier nog een graad lager - hetgeen een fractie lager is dan elders. De vinificatie duurt daardoor ook langer, wel drie weken, maar men wil absoluut voorkomen dat de fruitaroma's verbranden. 'Wij willen frisheid, luchtigheid, fruit en nog eens fruit in onze champagnes,' zegt Antoine Billecart. 'C'est notre signature.'

De champagnes van Billecart-Salmon zijn vineus en lang, maar nooit zwaar. Men gaat voor vitaliteit en lengte.

De BSA van Billecart-Salmon heet simpelweg Brut Réserve. Een uitstekende champagne, samengesteld uit zo’n vijftig verschillende crus en met een opvallend hoog aandeel (meer dan 45 procent) pinot meunier. Die pinot meunier komt uit Venteuil, Cumières en vooral ook Leuvrigny en Festigny. Pinot meunier uit de laatste twee crus geeft meer structuur, meer mineraliteit aan de champagnes dan pinot meunier uit de Vallée de la Marne. Onder andere door het aandeel pinot meunier kan men de dosage in de Brut Réserve laag houden: zes tot acht gram rietsuiker per liter. Billecart-Salmon houdt, evenals Krug, van pinot meunier. Dat blijkt eveneens uit de ongeveer 55 procent pinot meunier in de Demi-Sec. Dat geeft deze champagne een zacht en toegankelijk karakter, waardoor de dosage beperkt kan blijven tot slechts 17, hooguit 18 gram rietsuiker per liter. Er gaat ook zo’n twintig procent van deze pinot meunier in de excellente, elegante en frisse Brut Rosé - met méér dan vijftig procent chardonnay. De wijnen voor de Brut Rosé, dus ook die van de pinots, worden gevinifieerd als wit. De kleur komt pas aan het eind door toevoeging van acht procent rode wijn van pinot noir uit Mareuil, Ambonnay en Aÿ. Naast deze drie champagnes heeft Billecart-Salmon door de jaren heen ook veel eer ingelegd met de Brut Blanc de Blancs (chardonnay van Avize, Chouilly, Cramant, Le Mesnil-sur-Oger en Oger). De Brut Réserve is goed voor zeventig procent van de totale jaarlijkse verkopen van Billecart-Salmon. De genoemde Brut Rosé en de Blanc de Blancs verkopen ook heel goed.

In 2003 heeft men de etiketten van deze champagnes grondig herzien. Tot dan zat er weinig lijn in en nu heeft men een coherente etikettering met een modern symbool waarin de B en S zijn verwerkt.

Fun facts 

Smaakimpressie
Strogeel van kleur met fijne pareling en aanhoudende mousse. In de neus een goed evenwicht tussen belegen tonen, frisse florale en rijpe fruitige accenten (peer). In de aanzet breed, vineus en fris, rijk aromatisch en levendig tot de laatste slok.

Vinificatie
Voor deze Brut Réserve wordt sinds 1945 dezelfde assemblageverhouding gebruikt. Na een koude stabilisatie op 5°C volgt een koele vergisting in RVS tanks op 12°C. De temperatuur stijgt geleidelijk naar 18°C voor de malolactische gisting. Een elegante, pure, ronde, evenwichtige en harmonieuze champagne. .

Culinair Advies
Ideaal als aperitief, allrounder aan tafel, met een lichte voorkeur voor schaal-, schelpdieren of rauwe vis in salades, met een citrusdressing. Eveneens aanbevolen bij licht gestoomde of zacht gebakken zeevis met een citrussaus en bij zachte kazen.

WIJNkaart
Sommeliers en sterrenchefs plaatsen Billecart-Salmon steevast op hun wijnkaarten vanwege de constante hoogwaardige kwaliteit, zoals van de klassieke Brut Réserve en de Blanc de Blancs. De Brut Réserve is van een uitzonderlijke klasse. 

REGIO
Niet elke mousserende wijn is champagne. Sterker nog: enkel mousserende wijn uit de Franse streek Champagne mag deze naam dragen. De machtige Champenois hebben – in bijna de hele wereld – het alleenrecht op deze naam. Vermaarde wijnen brengt deze tot de verbeelding sprekende streek voort.

DRUIVENRAS
Chardonnay
Over chardonnay zouden we hier een heel boek kunnen schrijven. Het is met afstand de bekendste druif ter wereld. Hij groeit overal, kent een gigantische diversiteit aan kwaliteiten en smaaktypen, heeft een enorme schare fans, maar is wellicht ook het meest verguisde druivenras; geen andere wijn heeft immers zo’n sterke antibeweging als Chardonnay: ABC – Anything But Chardonnay. 

Pinot Noir
Veel wijnmakers hebben een haat-liefdeverhouding met de pinot noir. Het is een lastig te verbouwen druif, maar hij kan geweldige wijnen geven. Wellicht geldt hetzelfde voor wijndrinkers: de hoge zuren en fijne aroma’s zijn niet aan iedereen besteed. De druif is beroemd van de rode Bourgognes, maar is misschien wel het geheime wapen van de Champagne-streek, waar hij een van de drie belangrijke druivenrassen is.  

Pinot Meunier
Pinot meunier is een beetje de underdog van de Champagne. Hoewel hij nagenoeg evenveel staat aangeplant als de andere druiven van deze streek, chardonnay en pinot noir, wordt er maar weinig over gesproken. Toch kan menig wijnboer niet zonder deze druif. Het voordeel van pinot meunier is dat de knopvorming later begint dan bij chardonnay en pinot noir. Dat maakt de druif minder gevoelig voor vorst en dat is handig in de noordelijk gelegen wijngebieden. 

Bron: Gert Crum (advies en dienstverlening in wijn), De gouden ton (wijnkoperij). 

Reacties