home -> blogs -> arrangement kiezen

3 tips om het juiste liefdesarrangement te kiezen

Sasha Persulessy, 18-9-2020


Lovepreps heeft 4 verschillende liefdesarrangementen voor twee personen. Maar wat is de juiste keuze voor jou en je partner? Die beslissing kan soms lastig zijn. Heb je keuzestress? In deze blog helpt Lovevpreps jou voor het arrangement te kiezen dat bij jullie past.

De kern
Veelgestelde vragen zijn: mijn partner en ik zijn buitenmensen, moet ik dan kiezen voor een strand- of natuurarrangement? Ik wil een arrangement met overnachting, maar waar zou mijn partner willen overnachten? Wil ik een privé-chef of juist naar een restaurant?

Het lastige van keuzes maken is dat je vaak nooit helemaal kunt inschatten wat nu precies het effect is van je keuze. Dat kan zorgen voor keuzestress. De kern is namelijk dat de keuze voor het één ook betekent dat je iets anders moet laten liggen. Eigenlijk moet je inschatten of het niet hebben van het een opweegt tegen het wel hebben van het ander.

Kompas
Om positieve keuzes te kunnen maken die je zelfvertrouwen voeden is het belangrijk dat je precies weet wat je wel en niet wil. Daarom moet je je 'kompas' goed inrichten. Je 'kompas' geeft richting aan je leven en voorkomt keuzestress om het weet wat voor jou belangrijk is, waar je naar toe wil en wat wel en niet bij je past. Hierdoor heb je zicht op wat wel en niet bijdraagt aan het bereiken van jouw doel(en). Als dat zo is, heb je een richtinggevende visie en kun je bewust keuzes maken die gericht zijn om jouw doelen te bereiken. Je toont persoonlijk leiderschap, zit aan het stuur van je eigen leven en maakt keuzes die bij je passen. Doordat je weet wat je wil, voorkom je dat je speelbal wordt van je omgeving. 

NIVEA en ANNA
Als mens zijn we ook sociale wezens. Dat betekent dat we in zekere zin altijd wel afhankelijk zijn van anderen en op elkaar reageren. Dat geldt zeker ook bij het maken van keuzes en dat veroorzaakt ook keuzestress. Immers we spelen in op wat de ander aangeeft dat hij of zij wil. Daarnaast proberen we ook in te spelen op wat we verwachten dat de ander graag zou willen. Dit doen we door ons in de ander te verplaatsen en te bedenken wat die wel of niet graag zou willen. Met name dat invullen voor een ander geeft heel veel ruis. Daar komen ook de ezelsbruggetjes als NIVEA (Niet Invullen Voor Een Ander) en ANNA (Altijd Navragen, Nooit Aannemen) vandaan. Als beide partijen bij het maken van een keuze te veel rekening met elkaar houden, kan het voor komen dat er nooit iemand echt helemaal blij is met de gemaakte keuze. 

De beste keuze
Het zoeken naar de allerbeste keuze geeft keuzestress en werkt verlammend. Immers om een dergelijke keuze te maken heb je vaak informatie nodig die er soms nog niet is. Zo is de keuze van bijvoorbeeld de beste smartphone of de beste keukenmachine nooit te maken. Dit komt doordat de technologische ontwikkelingen steeds doorgaan en er steeds weer een nieuwe betere versie wordt ontwikkeld. Als je steeds wacht op het nieuwste van het nieuwste, kom je nooit tot een keuze. Immers komt altijd wel weer beters. 

Het gaat hierbij om het accepteren dat je bijna nooit de allerbeste keuze kunt maken. Maar ook accepteren dat je ook heel tevreden kunt zijn met het maken van een goede keuze. Wacht daarom niet op die 'beste keuze' omdat die eigenlijk niet bestaat. Wees tevreden met je goede keuze en accepteer het. 

Realiseer je dat dit beeld ook helpend is en daardoor de druk van je beslissingen wat minder groot maakt. Ook bij het maken van beslissingen geldt de 80/20 regel. Het streven naar perfectie kost heel veel tijd en energie en levert daarentegen nauwelijks wat extra's op. Een goede keuze maken is daarom veel beter dan voor het optimale te gaan.

Die keuze accepteren
Wat ook helpend is, is iemand zoeken die je vertrouwt en die je voor jou de keuze laat maken. Dat klinkt best raar maar gebeurt meer dan je denkt! Denk aan verschillende vergelijkingssites de er zijn die prijs en kwaliteit van producten vergelijken. Of aan de verschillende aandelenfondsen waar mensen zich bij aan sluiten. Ze laten dan een fonds hun geïnvesteerd vermogen beleggen. Zo hoeven ze dan zelf geen keuze meer te maken wanneer aandelen te kopen of te verkopen. Het enige dat ze zelf doen, is dat ze aangeven voor welk profiel ze gaan. Belangrijk is wel dat je met jezelf vooraf afspreekt dat zij voor jou die keuze maken. Dus niet daarna nog iets anders bedenken maar er gewoon voor gaan.

Deze aanpak werkt alleen als je de discipline opbrengt om die keuze te accepteren. Maak niet de fout om heel veel mensen tegelijkertijd, over hetzelfde, advies te vragen want dat roept nog meer onrust op.

De belangrijkste aandachtspunten
Hieronder zetten we de 3 belangrijkste aandachtspunten op een rij die het maken van keuzes vergemakkelijken en je keuzestress verlagen:

1) De sleutelfactor voor het maken van voor jou goede keuzes is dat je weet wat je wilt. Wat is voor jou belangrijk? Hoe sta je erin? En wat verwacht je van anderen? Zo kun je alvast de basis leggen en achterhalen wat je drijfveren zijn, zodat je vanuit authenticiteit jouw keuzes kunt maken.

2) De 80/20 regel geldt ook bij keuzes maken. Steek dus niet altijd te veel tijd en energie in elke beslissing die je moet nemen. Bij de meeste keuzes weet je gewoon wat je moet doen. Vertrouw daarop en analyseer jezelf niet in verwarring.

3) Bedenk voor jezelf een methode die je helpt bij het maken van keuzen. Dat kunnen vuistregels zijn of hulpbronnen (bijvoorbeeld deskundigen, een betrouwbare vriend of een website) die je helpen je beslissing te nemen.

Klaar om een keuze te maken? Laat bovenstaande informatie eerst tot je bezinken. Slaap er desnoods een nachtje over en kijk dan nog eens naar de arrangementen. Lovepreps hoopt je meer inzicht te hebben gegeven om makkelijker een goede keuze te maken voor een arrangement.

Naar de arrangementen

Bron: HEEL opleidingen  

Reacties

Dewi 30-09-2020

Een ander een keuze laten maken vind ik een goeie tip! Leuker is natuurlijk verrast worden, maar als dat maar niet gebeurt haha dan is dit een optie :)